De basis

Als kind/puber was ik al geïnteresseerd in voeding. Rond mijn 12de jaar ging ik met mijn moeder mee naar de winkel en las de etiketten op de producten. Bij bijvoorbeeld de halvarine telde ik het aantal E-nummers en mijn moeder moest de halvarine met de minste E-nummers kopen.

Later ontdekte ik de biologische winkel (toen nog in de kinderschoenen) en dat voelde als thuiskomen. Halvarine vrijwel zonder E-nummers en met caroteen als kleurstof. Hoera!

Toen ik ouder werd heb ik me in allerlei voedingsleren verdiept, zoals het bloedgroependieet, de Chinese voedingsleer, de gangbare westerse voedingsleer en natuurvoeding. Van deze diverse stromingen heb ik die aspecten overgenomen die bij mij passen en tot een eigen visie op voeding gemaakt.

Daarbij claim ik niet de waarheid in pacht te hebben, want die bestaat volgens mij niet. De inzichten in voeding en gezondheid volgen elkaar in rap tempo op. Wat ik wel kan bieden is een brede kijk op voeding en stof tot nadenken. Bewustwording van wat je eet is volgens mij al een hele stap.

Hoe gezonde voeding er voor jou uit ziet kan je zelf bepalen. Daarbij geldt een aantal basisprincipes, met als belangrijkste dat de voeding puur en onbewerkt dient te zijn. Dat zal altijd het uitgangspunt van mijn cursussen en adviezen over gezonde voeding zijn.

Hoe ziet puur en onbewerkt er uit? En hoe past bijvoorbeeld suiker hierbij, of zuivel, of vlees?
Als je naar graan kijkt, dan neem je het liefst de volle (biologische) graankorrel. Dus geen witmeel, want dat is sterk bewerkt en die is veel van zijn belangrijke voedingsstoffen kwijt.

Maar zelfs als je alle voeding puur en onbewerkt zou eten, dan zijn er nog interessante keuzes te maken. En verschillende brillen om door te kijken. Daarover vertel ik je graag meer.

Op deze website deel ik interessante bevindingen die de laatste tijd aan het licht gekomen zijn. Mooi is om te zien hoe deze nieuwe inzichten vrijwel naadloos passen binnen de basis van pure en onbewerkte voeding. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!