Taoisme

Het taoïsme is de bakermat van de Chinese cultuur. De taoïstische principes zijn terug te vinden in alle aspecten van het leven in China: in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG), filosofie, religie, kunst, cultuur en zo ook in de bewegingsleren taiji quan en qigong.

Het taoïsme is een filosofische/religieuze stroming. Het belangrijkste boek van het taoïsme is de Tao de Tjing (“Het boek over de Weg en de Deugd”). Dit boek bevat elementen van de leer toegeschreven aan de legendarische filosoof Lao Tze (ca. 600-500 v.Chr.) en bestaat uit een groot aantal mystieke verzen in de geest van het taoïsme.
Het gedachtegoed van het taoïsme is op de natuur gebaseerd en staat sterk tegenover het confucianisme (belangrijke andere stroming uit die tijd). Volgens het taoïsme is de wereld het resultaat van een spontane en voor altijd doorgaande evolutie van kosmische energie en materie, genaamd qi. Bij de beoefening van taijiquan (Tai Chi) kan op basis van innerlijke fysieke gewaarwordingen de verbinding tussen gedachten en gevoelens gevoeld worden.

Er is heel veel te lezen over het taoïsme. Voor een deel is dit lastig te begrijpen, omdat de teksten vaak filosofisch en mytisch van aard zijn. Onderstaand wil ik enkele praktische aspecten eruit lichten die voor ons interessant kunnen zijn.

1 Denken vs. voelen.

Lao tze ging uit van rust en het gevoel. Je moet niet proberen alles te beredeneren. De grootste blokkades in een mens ontstaan door teveel piekeren en tobben, teveel met de toekomst of met het verleden bezig zijn (1).
Hierin zien we een duidelijke link met onderwerpen als meditatie en mindfulness.  Probeer in het nu te leven, te voelen te genieten en laat je denken wat los. Dan kom je weer meer uit bij wie je werkelijk bent, bij je natuurlijke is. Je bent niet je denken!

2 Wu wei

Wu wei is een zeer karakteristiek element uit het taoïsme. Letterlijk betekent het: niet handelen. In de praktijk betekent het dat je niet moet handelen uit egocentrische, bemoeizuchtige of strijdlustige motieven.
Dat betekent niet dat je passief moet worden: integendeel. Maar het betekent wel dat je moet handelen in overeenstemming met je eigen aard en met de natuurwetten die om je heen werkzaam zijn.  Het betekent: niet forceren, niet onnodig ingrijpen in de dingen, maar ze op hun eigen manier aan het werk laten gaan. Oftewel zoals mijn vader vroeger zei: je moet met de stroom mee gaan. Als water dat langs de rotsen stroomt….. Het water vervolgt altijd zijn weg en overwint ieder obstakel.

Vind je het taoïsme interessant, wil je meer weten of heb je vragen, laat dan even een reactie achter!